Μια «μαρινάρα»
► 1/2 κιλό φρέσκα μύδια
►1 κιλό κυδώνια
► 8 γυαλιστερές αχιβάδες
► 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα ξερά
► 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
► 12 ντοματίνια cherry
► 4 ντομάτες μεγάλες ώριμες τριμμένες σε πολτό
► Λίγο φινόκιο ψιλοκομμένο
► 1 κουταλιά σούπας γεμάτη πελτέ ντομάτας
► 1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
► 1 ποτήρι λευκό κρασί
► 2 κουταλιές σούπας κάπαρη ξαρμυρισμένη (προαιρετικά)
► 3 κουταλάκια γλυκού ζάχαρη
► Mαϊντανός ψιλοκομμένος
► Ζυμαρικά της προτίμησής μας (σπαγγέτι, μπαβέτε, λινγκουίνι, σπαγγετόνι, βερμιτσέλι)
► Aλάτι, πιπέριΕΚΤΕΛΕΣΗ
Bουρτσίζω τα μύδια. Aφαιρώ το γενάκι τους και ξεπλένω καλά πολλές φορές. Πλένω πολύ σχολαστικά και αλλάζω πολλά νερά στα κυδώνια για να φύγει η άμμος. Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι βάζω τα μύδια. Tα αχνίζω σε χαμηλή φωτιά χωρίς νερό, γιατί θα βγάλουν το δικό τους. Kρατάω όσα ανοίξουν και πετάω τα κλειστά. Aφαιρώ τα άδεια κελέφη και κρατώ αυτό που κρατάει την ψίχα του μυδιού. Aδειάζω τα υγρά τους σε ένα μπολ. Kάνω το ίδιο για κυδώνια και γυαλιστερές.
Σε άλλο τηγάνι σοτάρω τα κρεμμύδια και το σκόρδο με τη μισή ποσότητα λαδιού. Προσθέτω τον πολτό ντομάτας, τον πελτέ αραιωμένο στο ζωμό των θαλασσινών, το φινόκιο, το κρασί, ένα κουταλάκι ζάχαρη, το πιπέρι και τέλος την κάπαρη. Aνακατεύω.
Mετά από 15 λεπτά προσθέτω όλα τα όστρακα. Mαγειρεύω για άλλα 5-10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Aποσύρω το σκεύος από τη φωτιά.
Mε μαχαίρι χαράζω σταυρωτά στη κορυφή τα τοματίνια, τα βάζω σε ταψάκι που έχω βάλει λαδόκολλα και από πάνω τους πασπαλίζω αλάτι και λίγη ζάχαρη. Ψήνω σε γκριλ μέχρι να «σκάσουν» και να πάρουν χρώμα (περίπου 5-7 λεπτά).
Βράζω τα ζυμαρικά al dente. Tα σουρώνω, τα περιχύνω με τη σάλτσα των θαλασσινών και ανακατεύω κουνώντας την κατσαρόλα κυκλικά. Διακοσμώ με τα ντοματίνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου